Szűrővizsgálatok
Panasz- és tünetmentes felnőtt lakosságnak ajánlott,
életkorhoz kötött szűrővizsgálatok táblázata
A táblázat megtekintéséhez kattintson ide!
»
"Számos olyan betegség van, mely igen súlyos következményekkel járhat, de ha idejében felismerik, akkor eredményesen kezelhető, sőt gyógyítható."

„A kritikusnak tartott egészségi helyzet csak az egészség megőrzésével, az egészséges életmód megvalósításával változtatható meg gyökeresen, ehhez azonban a lakosság aktív közreműködése szükséges. Az utóbbi évek szakmai és egészségpolitikai erőfeszítései ellenére a több évtizedes negatív „magyar tendenciák” érdemben nem változnak. A magyar emberek döntő többsége nem törődik egészségével, és sajnálja az időt arra is, hogy szűrővizsgálatokra járjon. A szakemberek felelőssége, hogy az emberek kellő információval rendelkezzenek egészségükkel, annak megőrzésével, vagy visszaszerzésével kapcsolatban, s szakmai-etikai felelősségük a korrekt, előírásoknak megfelelő egészségügyi ellátás biztosítása. Az azonban, hogy a magyar emberek egészségtudata is „kézzel foghatóan” erősödjön, össztársadalmi érdek és feladat kell, legyen.

1948-ban indult el az epidemilógiai vizsgálat, amely mind a mai napig tart és a Massachusets állambeli, Boston mellett található kisvárost Framinghamet felhelyezte a tudományos világ térképére. Ez a vizsgálat volt az, mellyel kapcsolatban, 1961-ben megszületett a híres rizikóelmélet és eredményei alapján átfogó társadalmi kampányokat szerveztek. Hogy ennek, vagy az egyre szigorúbb kezelési protokolloknak volt-e nagyobb arányban köszönhető, minden esetre 50 év alatt a koszorúér betegség okozta halálozás 50%-kal csökkent az USA-ban.

Hazánkban az össz halálozás felét évek óta a szív- és érrendszeri betegségek teszik ki, több mint 50 ezer ember hal meg évente következtükben. A betegség hátterében gyakran érelmeszesedés húzódik meg, ami rendszerint évek alatt lassan, tünetmentesen fejlődik ki.

Ismert tény, hogy a szív és érrendszeri betegségek egymással összefüggnek: a magasvérnyomás, mint betegség egyúttal kockázati tényezője a szélütésnek, illetve koszorúsér betegséghez gyakran társul magasvérnyomás és/vagy cukorbetegség. E betegségek leggyakoribb kockázati tényezői a dohányzás, elhízás, mozgásszegény életmód, ezért az ezek megszüntetésére irányuló megelőző programok és szűrővizsgálatok nagy jelentőséggel bírnak. A magasvérnyomás korunk népbetegsége, amely a lakosság 20-30 %-át érinti. A betegség legnagyobb veszélye a következményeiben és szövődményeiben rejlik. A legjelentősebb a szív, agy, vese, valamint egyéb érrendszeri elváltozások a nagyerek tágulata vagy meszesedése. Magyarországon 7 évvel tovább élhetnének az emberek, ha változtatnának életmódjukon, és lényegesen csökkenteni lehetne az érrendszeri elváltozásokkal kapcsolatos kockázati tényezőket.

Magyarország a daganatos megbetegedések okozta halálozásban sajnálatosan előkelő helyen áll. A női daganatok, okozta halálozásnak különleges jelentőséget ad, hogy az emlő és méhnyakrák korai felismerése egyszerű és viszonylag olcsó módszerekkel évtizedek óta lehetséges. A szűrések széles körű propagálása, behívásos rendszer kialakítása és rendszeres működtetése, illetve a behívásra meg nem jelenők felkutatása és elérése segíthet e daganatok, okozta halálozás csökkentésében. Kijelenthető, hogy ma Magyarországon nőgyógyászati rákban nem meghalni, de megbetegedni sem szabad. Ennek előfeltétele a rendszeres éves szűrővizsgálat, gondos önmegfigyelés, és szükség esetén az azonnali orvosi segítség.

A nőlakosság szűrővizsgálatokon való megjelenése alacsony, pedig a daganatos betegségek, okozta veszteségek csökkentésére hazánkban is rendelkezésre állnak a korai felismerést és a hatékony kezelést biztosító eljárások. Svédországban a nők 98%-a elmegy mammográfiás szűrésre, míg hazánkban ezt az arányt a szervezett szűrőprogramnak köszönhetően sem sikerült országos méretekben 50% fölé emelni. Több mint 2200 nőt veszítünk el évente emlőrák miatt.

Évente csaknem 40.000 férfi lesz rákbeteg. A prosztatarák a leggyakoribb férfi daganatos halálok! A statisztikai adatok szerint a betegség előfordulása évről évre gyakoribb, a civilizáció fejlődésével mind több ilyen jellegű megbetegedést diagnosztizálnak világszerte. A társadalom diktálta életmód nagy terheket ró a ma férfijára és a férfiak hajlamosabbak arra, hogy nagyobb teherbírásuk miatt nem túl sok figyelmet fordítanak egészségük megőrzésére. A veszély a 45 év feletti korosztályt fenyegeti leginkább, és 60 éves kor felett pedig egyre jobban emelkedik a prosztatarák előfordulásának gyakorisága. A betegség kezdeti stádiumban megfelelő terápiával jól kezelhető és gyógyítható.”

Forrás: www.evonal.hu
Panasz- és tünetmentes felnőtt lakosságnak ajánlott,
életkorhoz kötött szűrővizsgálatok táblázata
A táblázat megtekintéséhez kattintson ide!
»

Szamark

     
 
 
1048 BUDAPEST, HARGITA UTCA 1. • M: +36 70 774 9338 • T / F.: +36 1 230 0928
MINDEN JOG FENNTARTVA © 2008 - 2011 • DOKSZA BT.
Arculat és web: